Voor verwijzers

SOLK

Wilhelm Reich observeerde dat mensen met emotionele en psychische problemen ook chronische spanning hadden in hun spieren (in feite in hun bindweefsel). Verder onderzoek leidde hem tot de ontdekking dat dit allemaal te maken had met het autonome (vegetatieve) zenuwstelsel. Chronische spanning en pijn zijn terug te leiden tot het niet meer spontaan kunnen reguleren van het sympathische zenuwstelsel (dat aanzet tot vluchten en vechten bij bedreiging). Het corrolarium hiervan heeft te maken met het parasympatische zenuwstelsel. Daar waar het sympathische zenuwstelsel leidt tot spanning, heeft het parasympathische zenuwstelsel te maken met ontspanning en expansie. In de mate dat contractie door het systeem wordt vertaald als ‘veilig’, wordt ontspanning (vertrouwen, exploreren, nieuwsgierig zijn, openen) meer en meer vertaald als ‘onveilig’. Contractie is het mechanisme achter pijn; ontspanning het mechanisme achter plezier.” BRON: Jan Bommerez

Naar mijn visie zijn SOLK cliënten mensen waarbij het interne interieur is verschoven van ontspanning naar spanning en van veilig naar onveilig. Bij diep graven komt een (meestal onbewust) onveilige kindersituatie (meestal emotioneel) om de hoek kijken. Dat is iets waar we nu niet meer aan kunnen versleutelen. Wel denk ik dat cliënten kunnen gaan ervaren dat die ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Dat hun spanning hun veiligheid of controle geeft. Dat ontspannen juist niet fijn is. Dat er dan juist meer klachten worden ervaren. Hier komt haptonomie in beeld. Juist met hapto kun je cliënten laten voelen dat het eigenlijk andersom is. Meestal weten cliënten dat wel maar verandert dat niets in het dagelijks leven. Ik merk in de praktijk dat als cliënten eenmaal gaan voelen dat ze zich onveilig voelen zonder de spanning dat ze ook gaan voelen dat er iets niet klopt. Dat het tegennatuurlijk is. Door affectieve aanraking kan het lichaam weer gaan voelen dat het veilig is. Kan de cliënt weer gaan voelen dat de spanning alleen maar energie kost. Dat dit oude patroon niet meer werkt. In de praktijk is dit een lange weg, maar elk stapje minder spanning en meer veiligheid geeft iets minder pijn en meer vrijheid en meer zelfvertrouwen. Het stukje bewustwording is voor sommige cliënten al een wereld van verschil. Dat ze gaan voelen dat wat ze doen en denken invloed heeft op het lichaam. En dat ze daardoor gaan voelen dat ze controle kunnen krijgen over hun eigen lichaam en dus ook de pijn.

Voor elke cliënt geldt weer een ander verhaal. Waarom deze situatie is ontstaan en welke mogelijkheden een cliënt heeft om zich staande te houden. Dat het voor een groot deel ligt in karakter en (aangeleerd) gedrag. 

Als fysiotherapeut heb ik gemerkt dat alleen fysiek werken het patroon van spanning alleen maar versterkt en dat de meeste (niet alle) cliënten baat hebben bij een combinatie van fysiek en mentaal.
Met haptonomie/haptotherapie ga ik kijken naar welke patronen er spelen en wat de cliënt in zichzelf kan aanspreken om hieruit te komen. Door affectief contact en aanraking laat ik het lijf, en dus de cliënt, voelen dat het veilig is om de spanning los te laten.

Meer weten?

Neem gerust contact op voor meer informatie over dit onderwerp of over haptotherapie in het algemeen.

Gebruik daarvoor dit contactformulier of mail rechtstreeks naar: carolien@040-haptotherapie.nl

Graag tot ziens, Carolien